۰۹۱۴۴۳۱۳۰۵۴

۰۹۱۰۵۰۶۱۹۸۳

کارخانه: تبریز، سراب- کیلومتر ۳ جاده اردبیل

دفتر مرکزی:تهران - بهبودی

 

سبد خرید

نقش فسفر در گیاه

نقش فسفر در گیاه
۱۵۰
۱۴۰۰-۱۲-۰۴
azinkood

فسفر بعد از نیتروژن مهم ترین عنصر غذایی ضروری و پر مصرف مورد نیاز گیاه بوده و مهم ترین نقش آن در فرایند تولید و انتقال انرژی است. فسفر به عنوان یک عنصر ساختمانی در ساخت اسیدها نوکلئیک ها نقش دارد. فسفر در انتقال انرژی در درختان میوه نقش دارد، بنابراین در فعالیت متابولیکی گیاه موثر بوده و به طور غیر مستقیم بر عملکرد محصولات از این طریق تاثیر می گذارد. فسفر به صورت ترکیبات آلی فیتات در گیاه ذخیره می شود و به همراه سایر عناصر در ساختمان دانه شرکت دارد و مهمترین عنصر در تولید محصول می باشد و در تشکیل گل و دانه بندی اهمیت زیادی دارد و همچنین بر تولید اندام های زایشی اثر افزایشی دارد. فسفر عنصری ضروری است که به شکل فسفات از خاک جذب می شود. وجود مقادیر کافی فسفر مسبب ازدیاد رشد گیاه می گردد. فسفر کافی هم چنین باعث زودرسی محصول بخصوص در غلات می گردد. فسفر نیز عنصری محرک می باشد و کمبود آن سبب کاهش شدید در رشد کلی می گردد. علاوه بر این فسفر در میزان جذب عناصر کم مصرف فلزی توسط ریشه گیاه نیز نقش مهمی دارد و میزان جذب این عناصر را افزایش می دهد.

علائم کمبود فسفر:

فسفر یکی از عناصر غذایی پر مصرف ضروری می باشد که کمبود آن رشد گیاه را به شدت محدود می کند. قسمت اعظم فسفر در خاک به فرم فسفات های نامحلول می باشد. از طرف دیگر هنگام مصرف کودهای شیمیایی بخش قابل ملاحظه ای از فسفر به فرم ترکیب هایی نامحلول در خاک تثبیت می گردد. لذا اکثر خاک های کشاورزی حاوی مقادیر زیادی از ذخایر فسفر نامحلول می باشد.

زمانیکه گیاه دچار کمبود فسفر می شود ورود کربوهیدارت ها به ریشه افزایش می دهد . این امر موجب افزایش نسبت Root/shoot می شود. همچنین مورفولوژی(شکل ظاهری) ریشه از طریق افزایش سرعت رشد ریشه های جانبی و تولید سیستم ریشه ای بلندتر تغییر می دهند. به علاوه کمبود فسفر موجب افزایش پروتئین های انتقال دهنده ی فسفات شده و خروج اسیدهای آلی RNA, آزها و فسفات ها افزایش می دهد. گاهی علائم کمبود فسفر شبیه ازت می باشد.

در کمبود فسفر رشد بخش هوایی و ریشه هر دو کند یا متوقف می شود. برگ ها کوتاه ,باریک و نازک می شوند. و در این حالت دمبرگها زاویه کوچکی را با شاخه تشکیل می دهند. رشد طولی گیاه عمودی بوده و شاخه های جانبی کمتر رشد می یابند. تعداد برگ ها کاهش یافته و جوانه ها می میرند و تعداد شکوفه ها کاهش می یابند. بنابراین از محصول میوه نیز کاسته می شود. کمبود فسفر فعل و انفعالات  سوخت و ساز نظیر تبدیل قند به نشاسته را متوقف می سازد. و در نهایت آنتوسیانین در برگ تشکیل می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *