09105061983
دفتر مرکزی:تهران - بهبودی
تهران – صادقیه ستارخان پاساژ نگین
azinkood@gmail.com
۰۲۱۴۶۲۹۱۱۵۸
شنبه تا چهار شنبه 8 تا 16 پنجشنبه 8 تا 13
چگونه کودهای اسید هیومیک و کود گوگردی مهر آذین کود ، راه گشا خواهد بود …
تعریف تنش در علوم بیولوژی و فیزیولوژی کاری دشوار است. هال[1] (2001) تنش های محیطی در اکوسیستمهای طبیعی را هر عامل محدود کننده خارجی بیان نموده است که سبب می شود توان تولیدی گیاه به پتانسیل ژنتیکی ذاتی آن نرسد. همچنین مجموعه ای از شرایط طبیعی محیط رشد گیاه است که از حالت مطلوب رشد گیاه به میزان زیادی فاصله دارد. تغییرات ایجاد شده در اثر تنش می تواند برگشت پذیر یا برگشت ناپذیر باشد. اشرف و اختر[2] (2004) تنش شوري را تجمع يون هايي نظير سديم، پتاسيم، سولفات و کلر در محيط فرا ریشه بیان نمودند به نحوي که رشد و نمو طبيعي گياه را مختل سازد. آنها اختلال در فرایند جذب آب توسط گیاهان، تجمع املاحی نظیر سدیم در بافت گیاهی و عدم توازن یون ها در خاک و گیاه را از اثرات تنش شوری بیان نمودند.
امروزه شوري متناسب با توسعه سطح زیر کشت و آبياري غیر اصولی در حال افزايش است زیرا سطح زمینهای زراعی فاریاب در طول دو قرن گذشته به طور چشمگيري افزايش يافته و از 8 ميليون هكتار به بيش از 220 ميليون هكتار در سال های اخیر رسيده است که از این میان حدود 45 میلیون هکتار مشکل شوری دارند (FAO، 2005). توزيع و پراكندگي اراضي شور در سطح جهان يكنواخت نيست بطوریکه قارة استراليا با حدود 360 ميليون هكتار و قاره آسيا با حدود 310 ميليون هكتار اراضی شور دارای بيشترين سطح اراضی شور ميباشند. در آسيا بعد از شوروي سابق، چين، هندوستان و پاكستان، بيشترين سطح خاكهاي شور به ايران تعلق دارد (ICARDA, 2002). وسعت اراضي شور ايران بر اساس آمار منابع مختلف بين 23 الي 34 ميليون هكتار برآورد شده است. بطوريكه آمار فائو (2005) حاكي از اين است كه 5/25 ميليون هكتار از اراضي ايران شور و 5/8 ميليون هكتار بسيار شور هستند. در جدول 1- 3 مشاهده می شود که بیشترین سطح اراضی شور ایران نیز به ترتیب متعلق به استانهای خوزستان، مازندران و فارس است که بر اساس جدول 1- 1 جزو نواحی اصلی تولید کننده دانه کلزا می باشند.
به طور کلی آبياري به ندرت با آبي انجام ميشود كه فاقد بعضي از نمكها باشد، بنابراين تا زماني كه مديريت سيستمهاي آبياري نتواند نمكها را از طريق آبشويي از پروفيل خاك خارج نمايد، املاح در خاك تجمع می یابند. به عنوان مثال آبهاي با كيفيت خوب ممكن است حاوي 10 الی100 گرم نمك در مترمكعب باشند. ورود سالیانه 1000 متر مكعب در هر هكتار از این آبها به اراضی زراعی حدود 10 تا 100 کیلوگرم نمك به خاك اضافه میکند. حتي با كاربرد فناوریهای پيشرفته در اين نوع خاكها، ممکن است ميزان نمك به اندازهاي برسد كه به رشد گياه خسارت بزند (همایی، 1381).
تنش شوري با تأثير سوء بر فرآيند جوانهزني، فتوسنتز، قابليت دسترسي آب براي گياه و اختلال در فرآيندهاي آنزيمي و بيوشيميايي، در نهايت موجب كاهش وزن خشک در گياهان خانواده براسیکا از جمله کلزا ميگردد (Ashraf & McNeilly, 2004). در زمينه گیاهان زراعي از جمله کلزا معمولا از روی صفاتي نظير تجمع و توزيع يون هایی مانند کلر، سدیم و پتاسیم، توانایی فتوسنتز، هدايت روزنه اي، روابط آبی گیاه، توليد اسموليتهاي سازگار، وزن خشک گیاه و عملکرد را لحاظ ميکنند (Ashraf & Akhtar, 2004). محققین خسارتهای عمده ناشی از تنش شوري در گياهان زراعی را شامل: كاهش پايداري غشاي سلولي، كاهش فعاليت آنزيمهاي فتوسنتزي، كاهش فتوسنتز، كاهش تورژسانس سلولها و در نتيجه کاهش توسعه برگها، تجمع یون سدیم در برگ و در نهايت كاهش عملكرد دانه گزارش نمودهاند (Bandeoglu et al., 2004 ؛2006 Farooq, & Azam).
از اثرات غيرمستقيم تجمع نمك در محیط فرا ریشه نیز می توان به تخريب ساختمان فيزيكي خاك و به هم زدن تعادل عناصر غذايي خاك اشاره کرد (Ashraf & McNeilly, 2004). به طور طبيعي كليه اين عوامل بر رشد گياه مؤثر هستند و ميزان اين تأثير به درجه حساسيت گياه بستگي دارد و می توان گفت کاهش فتوسنتز در گیاهان تحت تاثیر شوری در واقع ناشی از تنش خشکی و شوری می باشد (Qasim et al., 2003).
تولید محصول بیشتر از چالشهای اصلی در کشاورزی است. در محیط خاک، رشد و توسعه و در نهایت عملکرد گیاهان ممکن است تحت تاثیر انواع تنشها مانند شوری، غرقاب شدن، خشکی، دما، کمبود غناصرغذایی، فلزات سنگین و غیره کاهش یابد و افزايش محصول نیز در گرو بكارگيري بهينه نهادههاي كشاورزي از جمله كود ميباشد. استفاده از كودهاي شيميايي در شرایط خاکهای ایران (شور و خشک) عليرغم هزينه زياد، بازدهي كم و خطر آلودگيهاي زيستمحيطي مانند آلودگي آبهاي سطحي و زيرزميني، شور شدن بیشتر را نیز در پي دارد. به علاوه، در سالهای اخیر تولید کنندگان و مصرف کنندگان بر کیفیت و سلامتی غذاها توجه ویژهای دارند. به همین دلیل امروزه عملیات کشاورزی به سمت روشهای پایدارتر و سازگار با محیط زیست سوق پیدا کرده است (Leach & Mumford, 2008)، بنابراین استفاده از پتانسیل طبیعی خاکها (ریزموجودات خاکزی) که اثرات مفیدی بر رشد و سلامتی گیاه دارند میتواند راهحل مناسبی برای نیل به کشاورزی پایدار باشد (Antoun & Prevost, 2005).
بارگزاری و ارسال به سایت : و . باسلیقه